Πώς μπορεί να ενισχύσει την Δημοκρατία απέναντι στην ηθική σήψη που κυριαρχεί παντού.

Είναι κοινά αποδεκτό ότι ο όρος “ατομική ευθύνη” αφορά την ελεύθερη επιλογή του ανθρώπου, προκειμένου να λειτουργήσει θετικά η κοινωνική συνοχή, αλλά και η ανθρώπινη ευημερία.

Μία κοινωνία για να λειτουργήσει σωστά στηρίζεται στην ανθρώπινη ατομική ευθύνη η οποία αναμφισβήτητα προϋποθέτει ανάληψη πρωτοβουλιών, στάσεων και συμπεριφορών μαζί με υπευθυνότητα και συνέπεια, αξιοποιώντας έτσι με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο τον τεράστιο συναισθηματικό πλούτο που έχουμε όλοι μέσα μας.

Η Ατομική Κοινωνική Ευθύνη σημαίνει πρώτα ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας και κατ΄επέκταση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.
Το βάρος της ευθύνης των πράξεων και των συμπεριφορών μας είναι αυτό που μας χαρακτηρίζει και μας καθορίζει, αφού έχει αντίκτυπο σε ένα σύνολο σχέσεων το οποίο μπορεί να είναι το οικογενειακό περιβάλλον, το συντροφικό, το φιλικό, η τοπική κοινότητα αλλά και η ίδια η πολιτεία.

Είναι κατανοητό ότι το όραμα μιας ανθρώπινης κοινωνίας παραμένει ζωντανό όταν η αξία της ατομικής ευθύνης γίνει αυτοαποδοχή, όταν η επιλογή των συναισθημάτων, των εμπειριών, των σκέψεων και των πράξεών μας γίνουν επιλογή συνείδησης μέσα από την κατανόηση του ίδιου του εαυτού μας, έτσι ώστε να μπορούμε να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεών μας και να μπορούμε να δρούμε συλλογικά.

Μέσα επομένως από μία τέτοια προσωπικότητα αναδύεται ο ενεργός πολίτης, ο συνειδητοποιημένος πολίτης, ο ώριμος και υπεύθυνος πολίτης ο οποίος αγαπάει την ευθύνη, νοιάζεται για το κοινό καλό, αφού είναι πηγαία η ανάγκη για κοινωνικοποίηση, για συνύπαρξη και μοίρασμα.

Η ευθύνη αποτελεί βαθιά συναίσθηση του καθήκοντος και αφοσίωση στα υψηλά ιδανικά.

H Ατομική Κοινωνική Ευθύνη είναι αυτή που θέτει τα θεμέλια της αυτοπειθαρχίας, των ορίων και των κανόνων σε μία ευνομούμενη κοινωνία η οποία έχει ανάγκη από πολίτες με υψηλό αίσθημα αυτοσεβασμού και ηθικής ποιότητας, πάντα όμως προς όφελος της κοινωνίας.

Το “εγώ” επομένως επηρεάζει το “εμείς”. Με άλλα λόγια, η ποιότητα μιας κοινωνίας είναι το άθροισμα των ατομικών μας ευθυνών, της δικής μας στάσης στην κοινωνία που ζούμε, δίνοντας όραμα και αξίες στους ανθρώπους γύρω μας. Επομένως η ατομική κοινωνική ευθύνη μπορεί να υπάρξει μόνο όταν λειτουργεί στο πλαίσιο της συλλογική ευθύνης.

Η Ατομική Κοινωνική Ευθύνη είναι ένα προσωπικό ταξίδι, μία συναισθηματική επένδυση η οποία έχει σχέση με το άμεσο περιβάλλον, τις τοπικές κοινωνίες, την κοινωνία και τον κόσμο γενικότερα. Μπορεί να γίνει η αλλαγή η οποία θα “επηρεάσει” και “μεταμορφώσει” τις κοινωνίες σε μια ζωή με σκοπό και νόημα. Είναι πολύ ωραίο να συναντάς ανθρώπους οι οποίοι μολονότι κάνουν μόνοι τους προσπάθειες για τα προβλήματα της κοινωνίας σε αυτό το ταξίδι της ατομικής ευθύνης, τελικά αυτές οι προσπάθειες μπορούν να συγκεντρώσουν μία ομάδα και να γίνουν μία συλλογική δύναμη προς όφελος της κοινωνίας

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η Ατομική Κοινωνική Ευθύνη είναι αναγκαία για την δημοκρατία μας και γίνεται δέσμευση η οποία αναβλύζει από τον πηγαίο αυθορμητισμό, από τα εξευγενισμένα ήθη, το φιλότιμο της καθαρής συνείδησης και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Η Ακαδημία Εθελοντισμού αγωνίζεται προς αυτή την κατεύθυνση εισάγοντας τον όρο της ΑΚΕ ( Ατομική Κοινωνική Ευθύνη ) αναδεικνύοντας ολιστικά τον εθελοντισμό μέσα από 20 διαφορετικές θεματικές δράσεις, αφού έρχεται να τον πλαισιώσει μέσω της Ατομικής Κοινωνικής Ευθύνης, στο ευρύτερο φάσμα της δέσμευσης και του κοινωνικού καλού, προωθώντας την αυτεπίγνωση και τον ηθικό αυτοέλεγχο. Πιστεύει ακράδαντα ότι η αξιακή αναβάθμιση της Κοινωνίας μας θα γίνει πρώτα μέσα από την Ατομική Κοινωνική Ευθύνη, η οποία όταν γίνει μέρος της προσωπικότητας του καθενός μας, θα φτάσει και σε ολόκληρη της Κοινωνία όπου επωφελούνται πλέον όλοι οι πολίτες και η Πατρίδα μας συλλογικά.

Είναι επομένως ισχυρή η δέσμευση του κάθε εθελοντή – ενεργού πολίτη προς την τοπική κοινωνία όπου ζει, η οποία μπορεί να εκφραστεί ως ενδιαφέρον και συμμετοχή στα προβλήματα που απασχολούν τους πιο αδύναμους, την τοπική κοινωνία στην οποία ζουν, εστιάζοντας στο ότι κάθε ένας, βάσει των δεξιοτήτων του, μπορεί να γίνει η αλλαγή που θέλουν να δουν, έξω από τις ατομικές τους σφαίρες.

Η Ακαδημία Αθελοντισμού “HELPHELLAS” δίνει ιδιαίτερη έμφαση και αξία στην Ατομική Κοινωνική Ευθύνη η οποία οδηγεί στο ανθρωπιστικό ξέφωτο της ενσυνείδητης προσφοράς, της μεγαλοψυχίας και της προσωπικής αφοσίωσης.

Σε μια ευνομούμενη πολιτεία όλοι είμαστε υπεύθυνοι για τους συμπολίτες μας, αφού η ατομική δραστηριοποίηση και δέσμευση μαζί με την ανάληψη των εθελοντικών δράσεων για το κοινό συμφέρον, δημιουργούν ένα αντίβαρο στον ατομισμό που διέπει την κοινωνία.

Είναι αυτή που μέσω της Ατομικής Κοινωνικής Ευθύνης και της οργανωμένης και συντεταγμένης εθελοντικής δράσης διαμορφώνει τις προϋποθέσεις άρσης του κοινωνικού αδιεξόδου, της ηθικής και αξιακής παρακμής και σήψης που διέρχεται η κοινωνία μας, προκειμένου να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα του πολιτισμού της Κοινωνίας των Πολιτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here