Με αφορμή την εκδήλωση της Ακαδημίας Εθελοντισμού HELPHELLAS σημαντικές ανακοινώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για τον Εθελοντισμό .

Tην πρόθεσή του να φέρει, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, στη Βουλή, νομοσχέδιο, που θα καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα διέπει τη λειτουργία του εθελοντικού κινήματος, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος στην εσπερίδα που διοργάνωσε η Helphellas με θέμα :

“Ο Εθελοντισμός στην Ελλάδα της Κρίσης” τονίζοντας οτι είναι αυτονόητη η συνεργασία μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντικών οργανώσεων.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που οργάνωσαν επ’ ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας εθελοντισμού, η Ακαδημία Εθελοντισμού Ηelphellas, το ΘΕΛΩ και ο δήμος Αμαρουσίου, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε:

«Το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται, ήδη, ένα αυτοτελές νομοσχέδιο, το οποίο θα θέσει τους κανόνες ενίσχυσης της λειτουργίας του εθελοντισμού στη χώρα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο, που θα εισάγει κανόνες πιστοποίησης για το εθελοντικό κίνημα, σωστής και διαφανούς λειτουργίας των εθελοντικών ομάδων, λογοδοσίας όλων των εθελοντικών οργανώσεων, ενώ παράλληλα θα θεσπίζει κίνητρα, τα οποία θα ευνοήσουν την ανάπτυξη του εθελοντισμού».

Πρόσθεσε ότι «το νομοσχέδιο αυτό, θα προκύψει μέσα από ουσιαστικό διάλογο και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με το κίνημα του εθελοντισμού σε ολόκληρη τη χώρα. Θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές σε αυτόν τον τομέα.
Θα είναι έτοιμο να συζητηθεί, να γίνει νόμος του Κράτους, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Πιστεύω ότι θα είναι μία σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος».

Aπαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γενικού Δντη της Ακαδημίας και παρουσιαστή & συντονιστή της εκδήλωσης κου Γιώργου Γαμπιεράκη για τη σχέση και τη σύνδεση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εθελοντισμού, ανέφερε σχετικά :

«Ο εθελοντισμός και η Αυτοδιοίκηση αλληλοσυνδέονται, αλληλοσυμπληρώνονται σε κάθε περίπτωση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας ισχυρός, αυτοτελής δημοκρατικός θεσμός της πολιτείας, που είναι δίπλα στον πολίτη. Είναι και ο εθελοντισμός δράση της κοινωνίας των πολιτών για να αντιμετωπιστούν μία σειρά προβλήματα στα οποία δεν είναι σε θέση μόνο του το Κράτος να ανταπεξέλθει. Συνεπώς, η συνεργασία της Αυτοδιοίκησης με το εθελοντικό κίνημα είναι μία απόλυτη αναγκαιότητα, η οποία θεωρώ ότι συμβαίνει, ήδη, σε μεγάλο βαθμό, αλλά αξίζει να αναπτυχθεί περαιτέρω».

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψή του στα γραφεία του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού και στην τηλεδιάσκεψη στην οποία μετείχαν οι 11 Δήμοι που συγκροτούν τον ΣΠΑΥ και εκπρόσωποι των 14 εθελοντικών οργανώσεων (συνολικά 42 άτομα).

«Πιστεύω ότι με το εθελοντικό κίνημα έχουμε ένα κοινό πεδίο δράσης και χωρίς καμία αμφιβολία υπάρχει περιθώριο για πάρα πολύ σημαντική κοινωνική προσφορά και παρέμβαση μέσα από αυτή τη συνεργασία» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, ενώ χαρακτήρισε θετική κάθε προσπάθεια που επιχειρεί να «βάλει στην ατζέντα την εκπαίδευση σε δεξιότητες και γνώσεις που έχουν σχέση με τον εθελοντισμό όλων των πολιτών, σε πολλούς τομείς, όπως είναι η δημόσια υγεία, το περιβάλλον, ο τουρισμός, ο απόδημος Ελληνισμός και μια σειρά άλλους τομείς. Με σκληρή και δημιουργική δουλειά μπορείτε να αποτελέσετε τη γέφυρα μεταξύ της πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, που έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη του εθελοντισμού από τη μια και της κοινωνία των πολιτών από την άλλη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here